środa, 10 lipca 2013

Krem cytrynowy Lemon Curd

Ostatnio w prezencie od rodziców dostałam książkę Ani Starmach „Pyszne 25”, w której znalazłam ciekawy przepis - słodko-kwaśny krem cytrynowy.  Zdjęcie dołączone do przepisu przedstawiało baaardzo apetyczny widok więc koniecznie musiałam spróbować swoich sił w przygotowaniu go. 

Składniki na słoik średniej wielkości:

- 4 jajka
- 4 cytryny
- 100g masła
- 100g cukru

Wszystkie cytryny dokładnie umyłam. Z dwóch z nich starłam skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z wszystkich czterech wycisnęłam sok. Do garnka wbiłam jajka i wymieszałam je rózgą dodając po trochu cukier. Następnie wlałam sok z cytryn, dodałam startą skórkę i całość dokładnie wymieszałam. Rondel podgrzewałam na małym ogniu bardzo uważając żeby masa się nie zagotowała. Gdy płyn stał się ciepły dodałam połowę masła i ciągle mieszałam. Po ok. 4 minutach gdy krem zaczął gęstnieć zmniejszyłam ogień do minimum i intensywnie mieszając podgrzewałam jeszcze przez ok. 2 minuty. Zdjęłam rondel z palnika, dodałam resztę masła i mieszałam do jego całkowitego rozpuszczenia. Krem przełożyłam do słoika i po przestudzeniu schowałam do lodówki - pod wpływem niskiej temperatury tężeje. Wyszedł palce lizać :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz