środa, 14 marca 2012

Babeczki żurawinowe

Dziś mając ochotę na coś słodkiego i próbując odreagować męczący dzień w pracy wyczarowałam babeczki żurawinowe:

- 100 g margaryny
- 125g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- sól
- dwa jajka
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 250 ml maślanki
- 150 g suszonej żurawiny
- cukier puder

Margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utarłam na kremową masę, kolejno dodając jajka. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą a następnie dodałam do masy na przemian z maślanką. Na koniec dosypałam żurawinę. Do formy na muffinki włożyłam12 papilotek i nałożyłam ciasto. Piekłam 18-20min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe babeczki oprószyłam cukrem pudrem. Efek końcowy na zdjęciu poniżej :)





P.S. Z podanych składników wychodzi ok.12 babeczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz