Uwaga! W przepisie wykorzystuję już wcześniej przygotowany i schłodzony krem Lemon Curd (przepis znajdziecie tutaj)
Składniki:
- 250g mąki krupczatki
- 250g margaryny
- 2 zółtka (białka chowam do zamrażarki - przydadzą się w przyszłości)
- 100g cukru pudru
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 6-7 czubatych łyżek kremu Lemon Curd
- 400g malin
- listki mięty do dekoracji
Z wszystkich składników szybko zagniatam ciasto, zawijam w folię aluminiową i chowam na ok. 1h do zamrażarki. Po tym czasie blachę do tarty smaruję masłem i uklepuję na niej ciasto. Na nie kładę kawałek papieru do pieczenia i suchą fasolę - całkiem dobrze spełnia rolę obciążnika.
Z uwag praktycznych - te blachy, które mają wyjmowany spód są wg mnie najlepsze, ale trzeba uważać żeby podczas pieczenia na spód piekarnika nie kapał z nich tłuszcz. Jeśli tak się dzieje sytuację pomoże uratować wstawiona poniżej druga blacha z nalaną do niej wodą.
Ciasto piekę w 200st. C przez 25 min, wyjmuję papier z fasolą i dopiekam jeszcze przez ok 5min.
Po wystudzeniu ciasto smaruję kremem cytrynowym i układam na nim maliny. Jeszcze kilka listków mięty z parapetowego ogródka i voilà :)
mmm, smakowita :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń