Dziś przynoszę wariację na temat przepisu na francuską tartę brokułową ze strony www.kuba-pichci.pl
Składniki na blachę 24cm:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 250g pieczarek
- duża cebula
- 500g brokuła
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 200g śmietany 12%
- 100g tartego sera żółtego (idealna mozzarella)
- garść bułki tartej
- sól
- pieprz świeżo mielony
- garść świeżego tymianku
Blaszkę wykładam ciastem francuskim, tak by warstwy tworzyły krzyż. Obkrawam wystające boki - przydadzą się do ułożenia kratownicy na wierzchu tarty. Ciasto obsypuję bułką tartą by nie nasiąkło sokiem z farszu. Na patelni podsmażam pokrojoną w piórka cebulę i porojone w talarki pieczarki, doprawiam do smaku. Po lekkim przestudzeniu wykładam je równomiernie na ciasto francuskie. Brokuł dzielę na różyczki i blanszuję. Po odcedzeniu układam na pieczarkach. Pomidorki kroję na połówki i układam między brokułami. Ze śmietany, jajka, sera żółtego, soli i pieprzu przygotowuję sos, którym zalewam całość tarty. Posypuję świeżym tymiankiem i dekoruję pozostałym ciastem francuskim. Piekę ok 20min w 200st. na środkowym poziomie piekarnika.
Tartę można serwować jako samodzielne danie, jednak u mnie dziś występuje z łososiem z patelni.
Smacznego :)
uwielbiam tego typu tarty:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńI szybka do zrobienia co niewątpliwie jest jej atutem :)
OdpowiedzUsuńZ brokułami jeszcze nie jadłam, wygląda fajnie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się zgadzam - smakuje też fajnie ;)
Usuń