Składniki:
(na butelkę 350ml)
-1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i wszystkie przyprawy. Na małym ogniu doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze ok 15-20 min żeby syrop zgęstniał. Odstawiam, dodaję łyżeczkę ekstraktu, mieszam i przelewam do butelki. Idealny na długie zimowe wieczory jako dodatek do kawy i książki :)
Idealny dodatek do grudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się zgadzam :)
OdpowiedzUsuńja już zjadłam cały zapas na mikołajkową imprezę i musze zrobić nowy ;)
OdpowiedzUsuńCałe szczęście robi się go baaardzo szybko :)
Usuń