czwartek, 7 listopada 2013

Sałatka z kaszą bulgur

Ostatnie dni naszych wakacyjnych wojaży spędziliśmy w Niemczech i tam przy okazji śniadaniowych zakupów wpadła mi w oko kasza bulgur. Przywiozłam ją do Polski, dość długo leżała sobie spokojnie w szafce ale dopiero konieczność błyskawicznego przygotowania obiadu wyklarowała pomysł na nią. Tak powstała „sałatka nawinie” (czyt. co się nawinie to wpadnie ;) )

Składniki na 4 osoby:

- 125g kaszy bulgur
- 4 garście pokrojonego selera naciowego
- 1 garść ziaren słonecznika
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- sól
- pieprz

Kaszę ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. W misce wymieszałam seler naciowy, cebulę pokrojoną w średnią kostkę, ziarna słonecznika i pomidory również pokrojone w kostkę. Dorzuciłam kaszę, polałam olejem i doprawiłam do smaku. Żeby żołądek ciut dłużej został pełen podałam ją z usmażoną rybką. Całość przygotowań zajęła mi ok.30min więc śmiało mogę polecić takie danie na błyskawiczny i przede wszystkim zdrowy obiad.



2 komentarze: