- 1 mała szklanka czerwonej soczewicy
- 425g pomidorów z puszki (pokrojonych i bez skórek)
- 1 litr bulionu warzywnego (świeży lub z kostki)
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta chili
- sól, pieprz
Do gotującego się bulionu warzywnego wrzuciłam soczewicę,
dodałam łyżkę oliwy i gotowałam ok.10 min. Po tym czasie dodałam pomidory oraz
zmiażdżony ząbek czosnku (prasko z Ikei dziękuję za pomoc :) ). Zmniejszyłam
ogień i dusiłam zupę jeszcze około 5 minut. Na koniec doprawiłam mieloną
papryką, chili, bazylią, solą i pieprzem. Zupę podałam przystrojoną nacią
cebuli dymki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz